November 28, 2022
Lening

Budgetteren voorkomt schulden

Wilt u voorkomen dat u schulden aangaat? Dan moet je sowieso budgetteren. Er moet een evenwicht zijn tussen uw uitgaven en ook uw inkomsten. Budgetteren is uw uitgaven veranderen in uw inkomsten. Dus je moet van plan zijn wat je gaat uitgeven aan wat.

 • Ben jij iemand die contant geld belegt zonder er echt over na te denken? Dan blijkt budgetteren niet eenvoudig. Ongetwijfeld kunt u daarnaast uw uitgaven plannen.
 • Door een aantal stappen te volgen kunt u gemakkelijk vaststellen wat uw budgetplan is. U houdt niet alleen uw uitgaven onder controle, maar u kunt ook flink besparen op ondergeschikte (onopgemerkte) uitgaven. Meestal doe je deze in een opwelling, terwijl ze niet echt nodig zijn.

Wil je beginnen met budgetteren?

Dan moet je eerst je uitgaven meenemen. U kunt bijvoorbeeld onderscheid maken tussen reguliere en ook bijzondere uitgaven. Voorbeelden van routinekosten zijn: boodschappen, petroleum, hypotheek, energiekosten en de hypotheek. Het zijn kosten die regelmatig aanhouden.

Wat zijn unieke uitgaven?

Bijzondere kosten zijn prijzen die u niet regelmatig maakt. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven voor cadeautjes, abonnementen, aanschaf van een nieuwe tv of de uitgaven voor een vakantie.

De unieke uitgaven zijn niet elke maand hetzelfde. De uitgaven die u maar één of enkele keren per jaar maakt, kunt u bij elkaar optellen. Deel het bedrag door 12. Je kunt dan waarschijnlijk een goede schatting maken van hoeveel het zeker ongeveer een maand zal zijn.

 • Je hebt misschien de neiging om alles goed in kaart te brengen bij het budgetteren. U vindt dat geen enkele euro aan uw aandacht mag ontsnappen.
 • Houd er rekening mee dat een zeer omvangrijk budget de komende maand waarschijnlijk niet meer goed zal zijn. Kies daarom, zeker als je gaat budgetteren, voor een makkelijk budget. Overweeg om te selecteren met de volgende eenvoudige budgetteringsformule.

Wat is een goede manier van budgetteren?

Gebruik de volgende eenvoudige budgetteringsformule om uw inkomen te scheiden van zorg ervoor dat je een vastzittende leads hebt zonder financiële zorgen. U kunt uw budget snel in delen verdelen: de vitale uitgaven, het te waarderen geld en de toekomstige kosten.

 1. U moet toch uitgaven maken om zowel te kunnen leven als te kunnen kopen kruidenierszaken. Te doen. Uw vitale uitgaven zijn uw verplichte uitgaven. Heeft u een auto? Daarna moet u jaarlijks de verzekeringspremie en de verkeersbelasting betalen.
 2. Heeft u mogelijk een autolening? Daarna moet u een maandelijkse afrekening betalen. Ben je niet van plan om je druk te maken over geld? Dan hoeven de levensnoodzakelijke uitgaven niet meer dan 50% van uw inkomen te zijn.
 3. U moet er ook voor zorgen dat u met uw eigen geld kunt genieten. Zijn uw levensnoodzakelijke kosten veel 50%? Daarna kunt u 30% van uw geld reserveren om te gebruiken voor leuke dingen. Trouwens, je leeft nu.
 4. Heb je geen geld gereserveerd in je budgetplan om van te genieten? Daarna wordt het moeilijk om je aan het budgetplan te houden. Op een gegeven moment geef je zeker meer geld uit dan je van plan was.
 5. Er is nog 20% over. Dat is geld dat u kunt toewijzen voor de toekomst. Uw geld kan langzaam groeien. Heeft u het geld niet op korte termijn nodig? Dan zou je kunnen denken aan het beleggen van een deel van het geld. Je hebt dan kans op een veel hoger rendement dan de matige passie die je op een rentedragende rekening verkrijgt.

U kunt uw inkomsten en kosten noteren in een familieblad

Een zoektocht op internet leert dat er ook online familieboeken zijn. Deze huispublicaties maken het een stuk eenvoudiger om uw inkomsten en ook uitgaven onder controle te krijgen. Er zijn banken die de keuze bieden om uw online huishoudelijke publicatie aan uw spaarrekening te koppelen.

Uiteraard zijn er ook apps beschikbaar die u op uw mobiele telefoon kunt installeren. Het voordeel van een app is dat je deze direct in het systeem kunt zetten als je een uitgave doet. Dit vermindert het risico dat bepaalde uitgaven worden verwaarloosd.

Avatar photo
Robert is al jarenlang gepassioneerd over de Nederlandse kredietmarkt. Wekelijks brengt hij vele uren online door op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen in de markt, en zoekt hij wekelijks de beste leningen en kredietmogelijkheden.

Leave feedback about this

 • Quality
 • Price
 • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video